Akustiktaket

Den lilla familjen hade flyttat in i det stora huset i den lilla staden. Ett stort steg, kan man tycka. Och det med all rätt. De var 4 personer som hade trängts med varandra om utrymmet i den tidigare 2:an de bott i. Det var kämpigt. Inte alls lätt, om någon nu skulle tro det. Idag var det första dagen i det nya huset och euforin visste inga gränser.


Det var Inga, familjens yngsta, som tog ton först när de klev in i den stora salen som fanns i begynnelsen av huset. En ”hall”, men inte en hall i ordets traditionella betydelse. 8-åringen gav ifrån sig ett glädjetjut som ekade mellan salens väggar. Vanligtvis hade hennes föräldrar sannolikt irriterat sig på ett sådant utspel, men inte idag. ”Akustiktak” sa pappa Lee när ljudet började avta längre bort i byggnaden. Eva, hans käresta, vände sig mot honom och frågade vad han sagt. Han upprepade:


  • ”Akustiktak” sa han och pekade upp i taket som befann sig ca 9 meter ovanför deras huvuden. ”Är det inte uppenbart? Det måste vara ett akustiktak för att ljuda såhär mycket” förklarade han.


Eva blickade upp i det dekorerade taket och log. Sedan gav hon ifrån sig ett vrål som skrämde slag på både make, barn och hund. Hon log sedan än större, slöt ögonen som om hon förtärde ljudet, och sa sedan: ”Akustiktak ja, du har rätt”.


Än hade familjen bara sett hallen. De visste att det största rummet fortfarande väntade. Det som de tidigare ägarna hade använt som bibliotek. Med tanke på samtliga familjemedlemmars blygsamma intresse för läsning var det sannolikt att det nu skulle användas till något annat. Akustiktak även där dock, det skulle verkligen sägas och fick snart bevisas.


Inga lät ljuda sin ljusa stämma direkt då hon klev över tröskeln in i ex-biblioteket. Ljudet studsade i akustiktaket, det som säkert var 12-13 meter upp i luften. Ett öronbedövande ljud som faktiskt skrämde hennes föräldrar något. De visste hur exalterad hon kunde bli över saker och om akustiktaket skulle vara en sådan sak så kunde detta ljud vara något de fick vänja sig vid. De höll tummarna för motsatsen.


Den dagen var det många rop och skrik av glädje som ljöd ackompanjerade av akustiktakets eko. Det fick vara så den dagen. Det fanns anledning att känna lycka.